Hanoi – Upptäck Vietnams spännande huvudstad


Hanoi är Vietnams huvudstad som ligger på stranden av Röda floden. Det är en mysig stad fylld med ståtliga träd, boulevarder, sjöar, parker, franska koloniala byggnader, eleganta torg och mycket mer.

Som huvudstad i Vietnam i nästan tusen års tid anses Hanoi vara kulturellt centrum i Vietnam där varje dynasti har lämnat sina deras avtryck. Även om vissa reliker inte ha överlevt genom krig och tid har staden fortfarande många intressanta kulturella och historiska monument för besökare och bofasta.

Modern och gammal arkitektur i Hanoi

Trenderna för sk. ”betongboxar” som svepte genom stora delar av världen under 1970 och 1980 hoppade rätt över Hanoi. Som ett resultat har Hanoi en charmig blandning av franska koloniala arkitektur blandat med traditionel vietnamesisk design, samt nu också skyskrapor med väldigt västerländskt utseende.

Vy över Hanoi

Vy över Hanoi

Gamla stan är en av de första platser du vill besöka i Hanoi om du älskar att titta på gamla byggnader. Det är i denna populära turistplats du hittar det berömda Litteraturens tempel och andra sevärdheter.

Det gamla (franska) Hanoi

Många av de franska byggnaderna från tidigt nittonhundratal finns kvar i Hanoi, såsom Grand Opera House, Presidentpalatset, Nationalmuseumet för Vietnamesisk historia, och St Josephs katedral. Utsidorna av dessa byggnader tar oss tillbaka till ett tidigare kapitel i Vietnams historia, medan insidorna är fyllda med reliker av Vietnams historia och kultur.

Hanoi, Vietnams huvudstad

Staden av sjöar

Förutom dess byggnader är Hanoi speciellt känd för sina många sjöar. Faktum är att det finns så många sjöar i Hanoi att stadens smeknamn är ”staden av sjöar”. Den mest kända sjön är förmodligen den västra sjön, känd på vietnamesiska som Ho Tay. Med sina dyner fyllda av buddhistiska tempel, är västra sjön ett bra ställe att besöka och promenera på.

Hoan Kiem är en annan populär sjö bland turister. Med en nyfiken pagoda i mitten av sjön som kallas Turtle Tower och en legendarisk historia som handlar om en kejsare och ett magisk svärd är Hoan Kiem sjön en av de platser i Hanoi som tar besökarna tillbaka till en svunnen tid.

Tai Chi i Hanoi, Vietnam

Om man vill kan man hänga med på ett pass Tai Chi mitt i Hanoi

För en ”guidad tur” och mer av vad Hanoi har att erbjuda så ta en titt och läs mer om rese-entusiasten Clas Johanssons äventyr i den Vietnamesiska huvudstaden.

Shopping och god mat i Hanoi

Om historia och vackra grönområden inte är vad du riktigt är ute efter kan du bli glad att veta att Hanoi också är hem för många moderna köpcentra. Även om du kan fortfarande kan hitta en traditionell utomhusmarknad i Hanois gamla kvarter så besöker dessa dagar de ”unga och hippa” i Hanoi platser som Trang Tien Plaza och Vincom Towers City.

Traditionell matmarknad i Hanoi

Traditionell matmarknad i Hanoi

Vietnamresa till Hanoi

Hanoi är stort men ger samtidigt en känsla av gemytlighet

Vid slutet av en lång dag av promenader och shopping är du redo att koppla av i en av Hanois restauranger. Om du gillar vietnamesisk mat kommer du garanterat att bli glad av den mängd mat som finns i Hanoi. Var noga med att fråga vad ord på menyn betyder innan du beställer då smaken skiljer sig kraftigt på Nordvietnamesisk mat till skillnad från resten av Vietnam.

Häng med på en reseskildring av Hanoi och massor av vad staden har att erbjuda med Asien-entusiasten Alexander Ospino Munter. Se mer här.

Hotell och boende i Hanoi, Vietnam

Klicka här för ett väldigt stort utbud av hotell och boenden i Hanoi till riktigt bra priser.

Billiga flyg till Vietnam

Klicka här för att hitta billiga flygresor till Vietnam.

Karta Hanoi